FANDOM


Një ndër kremtet më të pëlqyera nga populli ynë ndër shekuj. Kremtimet fillojnë që në mbrëmjen e 21 dhjetorit që është nata e fundit e Dimnorit, dhe vazhdojnë ditëve tjera: më 22 është piku diellor i dimrit, më 23 mbahet agjërimi i posaçëm, vihet një guriçkë në gojë që në mëngjes dhe rrihet pa ngrënë deri në mbrëmje, më 24 është nata kur ndizet buzmi apo cungu i madh që hidhet në vatër, më 25 në mbrëmje farefisi së bashku festojnë në lëmin e drithit që përgatitet në arë, ku hanë ushqime dhe pinë venë.

Për buzëm zakonisht therret derr i majmë. Natën e buzmit ftonjtë lihen në një vend ku i kap acari dhe të nesërmen futen brenda e pasi që shkrihen përdoren si specialitet i kësaj feste.

Buzmi-1024x680