FANDOM


Kremte besëlashtë e mesit të vitit, ndryshe quhet edhe Mesi i Motit, Mesmotit, Mesi i Motmotit, por njihet aty-këtu edhe me emrin e kristianizuar Shmitër. I bie më 5 dhe 6 nëntor, dy ditë epagomenale. Kjo Kremte shënon fundin e verës dhe fillimin e dimrit.

Në këtë ditë mbahen këto rituale:

  • mbillen pemë dhe drandofila
  • gatuhen dollma (spec i mbushur) që është gjella speciale e kësaj feste
  • besëlashtët dërgojnë bukë dhe grurë në faltore për t'u bekuar nga bestari
  • gatuhen dhe ëmbëlsira
  • kujtohen të vdekurit
  • përgatitet drekë përkujtimore kolektive pranë varrezave
Samhain-bonfire